سه ماه اول بارداری به مدت زمانی اطلاق می شود که شامل فاصله بین لقاح تا پایان هفته دوازدهم می باشد. در این مدت زمان بدن خانم های باردار دچار تغییر و تحولات زیادی می شود. جنین نیز در طول سه ماهه اول بارداری یک دوره تکاملی را پشت سر خواهد گذاشت. در ماه اول بارداری یا حاملگی زنان تغییرات هورمونی زیادی که منجر به تورم پستان ها، حالت تهوع، خستگی، تکرر ادرار، یبوست و ….. می شود اتفاق می افتد.
فهرست
مراقیت های سه ماهه اول بارداری باید تحت نظر پزشک زنان و زایمان انجام بگیرد. در این سه ماه باید نکات مختلفی را رعایت کنید. همانطور که می دانید خطر سقط جنین در سه ماهه اول بارداری بیشتر از دوره های دیگر است. اگر می خواهید یک دوره بارداری سالم را تجربه کنید باید مواردی را رعایت نمایید.
اولین سوالی که برای خانم های باردار در این شرایط پیش می آید این است که در سه ماه اول بارداری چی بخوریم؟ جالب است بدانید در این دوران ممکن است با خوردن یک غذای ساده بارداری شما به پایان برسد. در ادامه قصد داریم به مواردی اشاره کنیم که لازم است خانم های باردار رعایت کنند.
ویتامین های مورد نیاز زنان و مردان قبل از بارداری
مصرف ویتامین دی در سه ماهه اول بارداری برای بانوان الزامی است. پزشکان توصیه می کنند که خانم های باردار این ویتامین را به شکل روزانه مصرف کنند. مصرف این ویتامین در طول بارداری باعث می شود که سلامت مادر و جنین تضمین شده همچنین خطر ابتلا به زایمان زودرس نیز به میزان زیادی کاهش پیدا کند. مصرف ویتامین دی به رشد استخوان های جنین کمک می کند و باعث می شود خطر ابتلا به مسمومیت بارداری یا پره اکلامپسی کاهش پیدا کند.
مصرف میوه و سبزیجات سالم در دوره اول بارداری باعث سلامت هر چه بیشتر مادران می شود. با توجه به نیاز مادران به مواد معدنی مانند امگا 3 و امگا 6، ویتامین سی، ویتامین B کمپلکس و مواد معدنی مانند منگنز، منیزیم، پتاسیم، کلسیم، مس و سلنیوم لازم است که مادران باردار مواد غذایی حاوی این ترکیبات را مصرف کنند. موز یکی از بهترین مواد غذایی پیشنهادی در این زمینه است که به رشد سالم جنین در دوران بارداری کمک کرده و برخی از عوارض ناشی از حاملگی را تسکین می دهد. معمولا پیشنهاد می شود که خانم هایی که مشکل تهوع و استفراغ دارند یا از کاهش انرژی رنج می برند این ماده غذایی را مصرف کنند.
برخلاف نظریه گذشتگان ضرری ندارد. مصرف این ماده غذایی در سه ماهه اول بارداری باعث کاهش یبوست می شود.
معمولا خوردن این میوه به صورت پخته شده را برای خانم های بارداری پیشنهاد می کنند که از حالت تهوع زیادی رنج می برند. علاوه بر این مصرف به باعث می شود که معده و سیستم قلب و عروق جنین تقویت شود.
مصرف این ماده مغذی در دوران بارداری خطر ابتلای نوزاد به آلرژی را به میزان زیادی کاهش می دهد.
غذاهایی وجود دارد که مصرف آن در سه ماهه اول بارداری باعث سقط جنین می شود. این مواد غذایی شامل کافئین، انواع پنیرها، گوشت های آلوده، ماهی دارای جیوه، تخم مرغ، الکل، انواع سس و …. می باشد. مصرف این مواد غذایی در دوران بارداری ممنوع است. برای اطمینان بیشتر در مقابل پرسش در سه ماه اول بارداری چی نخوریم؟ بهتر است با پزشک خود مشورت کرده و یک رژیم غذایی مناسب را دریافت کنید.
خونریزی در دوران بارداری می تواند بسیار ترسناک باشد. البته باید دقت داشته باشید که این مسئله همیشه هم خطرناک نیست. امکان خونریزی در سه ماهه اول بارداری بسیار زیاد است. اما حتما منجر به سقط نخواهد شد. در صورت بروز این عارضه و لکه بینی های شدید لازم است به پزشک مراجعه کنید.
بیشتر بخوانید: رابطه جنسی در دوران بارداری
بروز شکم درد در سه ماه اول بارداری یک عارضه شایع است. اما نباید از کنار آن به سادگی رد شد. بیشتر شکم دردهای دوره بارداری امکان دارد به سقط جنین نیز منتهی شود. با توجه به این شکم در در این دوره علت های زیادی می تواند داشته باشد که نیاز به مراجعه به پزشک دارد. علل شکم درد سه ماه اول بارداری می تواند موارد ذیل باشد:
در صورتی که دردهای شکمی با خونریزی و تب و لرز همراه باشد فرد باید سریعا به پزشک متخصص زنان مراجعه کند.
در سه ماهه اول بارداری با دستور و تجویز پزشک معمولا سونوگرافی انجام می گیرد. دلایل مختلفی برای انجام سونوگرافی در این دوره از بارداری وجود دارد که به صورت مختصر به آن ها اشاره خواهیم کرد.
تست غربالگری در سه ماهه اول بارداری با استفاده از آزمایش خون و سونوگرافی NT انجام می شود. این تست را برای اندازه گیری میزان دو هورمون مربوط به بارداری با عنوان free-B-HCG و PAPP-A می باشد. معمولا تست غربالگری را در فاصله بین هفته های یازدهم تا سیزدهم بارداری انجام می شود. این تست را با هدف تعیین اختلالات کروموزومی انجام می دهند که این فرآیند به وسیله نتیجه ترکیب سه اندازه گیری مایع پشت گردن، مقدار free-B-HCG و PAPP-A انجام می شود. نوزادانی که افزایش مایع پشت گردن دارند معمولا در معرض خطر بالقوه ناهنجاری های کروموزومی قرار دارند.
سوالات متداول
در فاصله هفته های یازدهم تا سیزدهم
تایید ضربان قلب جنین شما معمولا برای خانم های پیشنهاد می شود که خونریزی واژینال دارند. تأیید تاریخ دقیق بارداری شما بررسی محل بارداری شما شناسایی حاملگی در معرض خطر سقط جنین یا از دست دادن حاملگی بررسی سایر ارگانهای لگن نگرانی در مورد خونریزی یا درد شکم
این موضوع بستگی به مشکل فرد دارد اما قطع به یقین منجر به سقط نخواهد شد.