3 ماهه سوم بارداری می تواند برای مادران باردار کمی استرس زا باشد. این دوره برای مادران باردار بسیار حائز اهمیت است و باید مراقبت های بیشتری را انجام بدهند. یکی از ممنوعیت ها در این دوره سفر کردن در سه ماهه سوم بارداری است. یکی از دغدغه های مادران باردار این است آیا در این دوره امکان سفر رفتن دارند؟ در پاسخ باید بگوییم مسافرت های طولانی مدت ممکن است مشکلاتی را برای خانم های باردار به وجود بیاورد که این خطرات شامل:
بنابراین بهتر است تا حد امکان از سفر اجتناب کنید.
فهرست
حالت تهوع در سه ماهه پایانی بارداری به عنوان یک مشکل سخت و لاینحل نیست برخی از خانم ها این مشکل را تجربه می کنند. این حالت در ماه های پایانی بارداری می تواند به دلیل سوزش و رفلاکس معده باشد. زمانی که جنین در شکم مادر رشد کند حجم رحم افزایش پیدا می کند همین امر باعث می شود که به دیافراگم مادر فشار وارد شود همین امر باعث می شود که دهانه معده دچار سوزش شده و گاز و اسید تولید شود در چنین حالتی مادران باردار دچار حالت تهوع می شود. در برخی موارد هم کم آبی و دی هیدراته شدن بدن باعث می شود که مادران باردار دچار تهوع و سرگیجه شوند.
تغذیه در 3 ماهه سوم بارداری امر بسیار مهمی است. در این دوره جنین رشد سریعی دارد بنابراین در این دوره خانم های باردار نیاز به یک رژیم غذایی مناسب دارند. بهتر است مادران باردار در این دوره از میوه و سبزیجات تازه بیشتر استفاده کنند. یکی از مکمل هایی که در این دوره باید مورد استفاده قرار بگیرد ویتامین دی می باشد. مصرف ویتامین ث و ویتامین A به میزان کم الزامی است البته از مصرف مواد غذایی مانند جگر خودداری کنید. خوردن زعفران در سه ماهه سوم بارداری چندان مشکل ندارد اما در سه ماهه اول از خوردن این ماده غذایی اجتناب کنید. مصرف زعفران در دوره بارداری بهتر است با نظر پزشک انجام بگیرد و به میزان بسیار کمی باید مصرف شود. تغذیه 3 ماهه سوم بارداری بسیار حساس و مهم است که باید به شکل کاملا تخصصی انجام شود.
علائم خطرناک در سه ماهه سوم بارداری شامل چه گزینه هایی هستند. برای اینکه مراقبت های بارداری در 3 ماهه سوم به درستی انجام بگیرد لازم است این علامت ها را شناسایی کرده و در صورت بروز آن ها برخورد صحیحی داشته باشید. برخی از این نشانه ها شامل:
در صورتی که در 3 ماهه سوم بارداری دچار خونریزی های شدیدی شدید بیشتر از دوره های اول به آن توجه کرده و به پزشک مراجعه کنید. خونریزی شدید می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. این دلایل عبارتند از: سقط جنین، پایین بودن جفت، التهاب یا رشد رحم، قطع ناگهانی جفت، در دوره 3 ماهه سوم بارداری امکان دارد خانم های باردار با احتمال زایمان زودرس روبرو شوند. توجه داشته باشید زایمان زودرس علایمی دارد که شامل
این علایم زمانی خطرناک است که مادران باردار به 37 هفتگی نرسیده باشند.
بیشتر بخوانید: با علائم آغاز زایمان طبیعی آشنا شوید.
بیشترین وزن گیری جنین در این دوره انتفاق می افتد. خانم های باردار در سه ماهه پایانی افزایش وزن بیشتری را تجربه می کنند به این دلیل که جنین در این دوره در حدود 2/2 وزن دارد. عوامل مختلفی در این دوره برای افزایش وزن مادران وجود دارد که برخی از آن ها بزرگ شدن رحم و افزایش ذخایر چربی بدن، رشد جفت و بافت سینه، افزایش مایع آمنیوتیک، افزایش حجم خون باعث افزایش وزن مادران می شود. خانم ها باید با استفاده از یک برنامه تغذیه مناسب در این دوره از اضافه وزن بیش از حد خودداری کنند زیرا افزایش وزن موجب می شود که مشکلات متعددی مانند تنگی نفس، سوزش سر دل، تورم پاها، مچ پا، انگشتان و صورت، هموروئید (بواسیر) و تورم سینه ها را تجربه کنند.
ویتامین D؛ صرف کلسیم در طول روز برای خانم های باردار به منظور جذب کلسیم برای استخوانها، مصرف ۱۵ میکروگرم ویتامین D در طول روز الزامی است.
برای اینکه در طول سه ماه سوم به رشد مناسب مغز و شبکیه چشم جنین کمک کنید می توانید از اسید داکوزاکسانوئیک استفاده کنید.
کلسیم؛ مصرف روزانه حدود ۱۰۰۰ میلیگرم کلسیم در برنامه غذایی خود داشته باشید، استفاده از این مکمل استحکام استخوانها و دندانهای نوزاد شما تضمین میشود.
سوالات متداول
با توجه به اینکه سه ماهه سوم بارداری به دوره زایمان نزدیکتر است پزشکان برای اطمینان بیشتر یک سری آزمایشات را برای خانم های باردار تجویز می کنند. غربالگری باکتریهای استرپتوکوک گروه B تست بدون استرس و استرس انقباضی سونوگرافی و آزمون پروفایل بیوفیزیکال مواردی هستند که در سه ماهه سوم حاملگی مورد استفاده قرار می گیرد.
بارداری یک دوره ی بسیار حساس به شمار می رود. در این دوره باید مراقب مصرف داروها باشیم. استفاده از برخی داروها در دوران بارداری می تواند بسیار خطرناک باشد. و به همین دلیل است که در اکثر موارد توصیه می شود قبل از استفاده از یک دارو، ابتدا با پزشک مشورت کنید. امکان دارد در دوره بارداری مترونیدازول استفاده قرار گیرد و احتمالا برای سلامتی جنین بیخطر است اما هنگام تصمیم گیری برای مصرف دارو در این دوران، باید خطرات احتمالی و مزایای آن سنجیده شود. مترونیدازول هرگز نباید در سه ماهه اول بارداری استفاده شود.